måndag 27 januari 2014

I dag kvar

Usch, börjar allt bli nervös. Är dock glad att jag blir sövd och inte bara lokalbedövning. 
Hoppas bara jag slipper all värk. 

Enligt vård 1177: 

Den vanligaste metoden för att operera hallux valgus heter Chevronosteotomi. Syftet med operationen är att göra framfoten smalare och räta upp stortån.

Först opereras mellanfotsbenet så att stortån kan förskjutas mot lilltåsidan. Det gör att bredden på framfoten minskas. Sedan fixeras benet med hjälp av en skruv. Under ingreppet får man lokalbedövning eller sövs med narkos. Efter operationen fixerar läkaren stortån med tejp eller ett mjukt förband.

Oftast kan man åka hem samma dag. Efter två veckor tas stygnen bort. Då får man ofta ett nytt förband som man har kvar i ytterligare fyra veckor.

Man har ofta sneda tår på båda fötterna, men vanligtvis opereras en fot i taget när stortån ska rätas ut. Det kan vara svårt att ta sig fram om man har opererat bägge fötterna samtidigt och har ont i dem.

Efter operationen

Ofta behöver man vila de första dagarna efter operationen. För att minska svullnader på fötterna kan det vara bra att låta dem vila på en liten pall eller liknande.

Efter operationen brukar man få en specialsko som ska användas i sex veckor. Med de skorna kan man belasta foten försiktigt och gå kortare sträckor redan första dagen efter ingreppet. Behöver man kryckor brukar man kunna få låna det.

De första dygnen efter operationen kan man ha ont men sedan minskar värken. Smärtan kan lindras med olika värktabletter. I första hand bör receptfria värktabletter användas av typen paracetamol, till exempel Alvedon. Paracetamol använt i rätt dos ger få eller inga biverkningar.

Eftersom foten svullnar när den opereras kan det vara svårt att använda vanliga skor två till tre månader efter operationen. Ibland kan svullnaden sitta i upp till sex månader.

Hur länge man behöver vara sjukskriven beror på hur fysiskt tungt arbete man har och hur mycket man behöver röra sig på jobbet. Arbetar man vid skrivbord och sitter mycket kan det räcka med en veckas sjukskrivning men om man står eller går mycket i sitt arbete kan det behövas upp till åtta veckor.

lördag 25 januari 2014

VAB vecka

Ja, en hel veckas VAB blev det med Wilma. Feber och världens jobbigaste förkylning. Linus höll sig hemma i 3 dagar bara. Wilmas förkylning är bättre men fortfarande lite snörvlig.. Så här kul har vi när vi är hemma!

torsdag 16 januari 2014

Insamlingshjärta

Då var det dags för insamling till hjärt- och Lungfonden. Januari och februari är det insamling till hjärtfonden där man speciellt samlar in till hjärtebarnen

Stöd Linus insamling 

http://www.hjart-lungfonden.se/insamlingshjarta/Topplistan/Linus-hjarta_6184/

måndag 13 januari 2014

Så blev det

Idag var det dags för besöket Perago Ortopedklinik. En mycket duktig och pedagogisk läkare som förklarade. 
Valet blev ganska enkelt så nu blir det operation av vänster fot. 

Usch, har googlat och läst massor om Hallux valgus...men håller tummarna att allt går bra och jag är tillbaka snabbt på jobbet. 

torsdag 9 januari 2014

Förälskad i Rice

Bilder lånade från rice.dk